Canalblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
Publicité
les triplettes d'Avignon
5 novembre 2006

A director...on the road! Ένας σκηνοθέτης... του δρόμου!

jim_jarmousch


Γεννημένος στο Οχάιο το 1953, ο Jim Jarmousch γνωρίζει τον ευρωπαϊκό κινηματογράφο, στα πλαίσια μιας διαπολιτιστικής αποστολής, του πανεπιστημίου όπου φοιτούσε τότε. Ανήσυχο πνεύμα, περνάει από μια σχολή δημοσιογραφίας στο Ακρον του Οχάιο, από το Πανεπιστήμιο της Κολούμπια όπου σπουδάζει αμερικάνικη και αγγλική λογοτεχνία, για να καταλήξει μαγεμένος από τον γαλλικό κινηματογράφο στο πασίγνωστο κινηματογραφικό τμήμα του New York University.
Το πρώτο φιλμ που σκηνοθετεί στα πλαίσια των σπουδών του, βρίσκει διανομή δύο χρόνια αργότερα, στην τότε ανοιχτή σε νέες προτάσεις, Ευρώπη. Ήταν μόνο η αρχή κι όμως! Ο Jim Jarmousch κερδίζει αμέσως φανατικούς φίλους του ιδιαίτερου στυλ του. Η γνωριμία του με τον Wim Wenders του επιτρέπει να χρησιμοποήσει όσο φιλμ απέμεινε από την τελευταία τότε ταινία του Wenders ''η κατάσταση των πραγμάτων''(!) και να επεκτείνει την τότε ταινία μηκρού μήκους ''Stranger than Paradise'' με πρωταγωνιστή τον John Lurie ο οποίος υπογράφει και το soundtrack του φιλμ. Μ' αυτήν την ταινία αποσπά την Χρυσή Κάμερα πρωτοεμφανιζόμενου δημιουργού στο φεστιβάλ των Καννών. Έτσι, ο Jim Jarmousch  δίνει στον αμερικανικό ανεξάρτητο κινηματογράφο τη θέση που του αξίζει και ο ίδιος καθιερώνεται ως ένας από τους πιο σημαντικούς δημιουργούς αυτού του χώρου.
Οι ταινίες του πάντα κινούνται γύρω απο τις ζωές των outsiders. Των περιθωριακών και των παράνομων. Έτσι, έχουμε επίσης μια κοινωνιολογική προσέγγιση της Αμερικής, την οποία είναι αδύνατον να διακρίνουμε στα φιλμ του Hollywood. Ε, ναι λοιπόν! Υπάρχει ζωή επίσης πέρα από τις πολυτελείς μεζονέττες, τα station-wagon και την αστερόεσσα που κυματίζει!
Λάτρης της καλής μουσικής, φημίζεται για τα υπέροχα saoundtracks που ''ντύνουν'' τις ταινίες του. Πάντα με μια διάθεση μελαγχολική (blues), φλερτάρει πότε με τις πειραματικές μελωδίες του John Lurie , πότε με τον θλιμμένο αλήτη Tom Waits κάθως επίσης και με την αφρικανική τζαζ στην τελευταία του ταινία (Broken Flowers). Δεν είναι λίγες οι φορές που θα δούμε μπροστά από την κάμερα τους μουσικούς φίλους του. Τον John Lurie (Stranger than Paradise, Down by Law, Permanent Vacations), τον Tom Waits (Down by Law, Coffee and Cigarettes) και τέλος τον Iggy Pop σε μία πραγματικά απολαυστική ερμηνεία στο Coffee and Cigarettes.
Οι ήρωες βρίσκονται πάντα σε μια διαδικασία περιπλάνησης κι έτσι όχι άδικα, οι περισσότερες ταινίες του  χαρακτηρίστηκαν  road movies. Η καταπληκτική φωτογραφία (συνήθως ασπρόμαυρη) αναδυκνείει τα αχανή αμερικανικά τοπία, μα συνάμα την πάντα φυσική ερμηνεία των ηθοποιών που χρησιμοποιει.
Τι άλλο να πω... Δε μπορώ να είμαι αντικειμενική, καθότι κοιμάμαι με το box set των ταινιών του στο προσκεφάλι μου! Συνεπώς, σας προτείνω ανεπιφύλακτα να τον ψάξετε λίγο και να αφεθείτε στο ταξίδι αυτού του αναρχικού παιδιού του ανεξάρτητου σινεμά.

Φιλμογραφία:
                                                                                                                                                            Broken Flowers (2005)

          Coffee and cigarettes (2004)

          Ten minutes older - The trumpet (2001)

          Ghost Dog: the way of samurai (1999)

          Year of the Horse (1997)

          Dead man (1996)

          Coffee and cigarettes III (1993)

          Night on earth (1990)

          Mystery train (1989)

          Coffee and cigarettes II (1989)

          Down by Law (1986)

          Coffee and cigarettes I (1986)

          Stranger than Paradise (1984)

          Permanent Vacation (1980)

                                                                                 

                                                                                            Μaria


Publicité
Commentaires
les triplettes d'Avignon
Publicité
Derniers commentaires
Publicité